Eroii neamului cinstiti la Hangu

Viața parohiei Iunie 1, 2014

 

"Azi, clopotele cântă pentru voi, eroi,

Nu c-ați murit, ci fiindc-ați înviat! "

                          (M.Dem. Rădulescu)

Ziua Înălțării Domnului este pentru noi,românii, și ziua cinsirii eroilor neamului.

În vremea persecuțiilor era obiceiul ca odată pe an creștinii să se adune la mormintele celor ce au suferit și au murit pentru Hristos și aici, pe mormintele lor, să povestească întâmplări din viața lor și astfel să se întărească în credința și virtuțile în care au trăit și au murit sfinții și martirii.

 Prăznuind amintirea eroilor facem același lucru, împlinim aceeași datorie.

 Oasele eroilor sunt pietrele de temelie ale țării.Mormintele lor sunt tot atâtea altare în fața cărora mergem să le ascultăm șoaptele, să ne mărturisim păcatele, și să ne înnoim juruințele și credința în idealul pentru care ei s-au jertfit. Mucenicii creștinătății au murit încredințați că apărând credința și urmând pe Hristos, apără adevărul și dreptatea. Eroii neamului au murit încredințați că cine luptă pentru dreptate și libertate, luptă pentru Dumnezeu,luptă și apără familia, moșia, cultura, limba, legea, neamul, Patria.

  Biserica Neamului, rugându-se pentru odihna eroilor, le binecuvintează amintirea,le stropește cu aghiasmă mormintele și nu încetează a face din cultullor nu numai o zi de sărbătoare, ci mai ales o pilduitoare școală a caracterelor, o școală de înălțare a sufletelor până la virtuțile creștinești și cetățenești care au împodobit viața eroilor nemuritori. ( Pr. Ilarion Felea - Duhul Adevărului)

    Cunoscănd toate acestea, si credincioșii Parohiei Hangu, împreună cu elevii Școlii gimnaziale Hangu, s-au rugat atât la Sf. Liturghie , cât și la Slujba parastasului, pentru toți eroii neamului românesc.

 După slujba de pomenire a eroilor, elevii Școlii,îmbrăcați în costume naționale,  îndrumați de domnul profesor Albu Constantin și de doamna bibliotecară Pântea Maria-Liliana , au susținut un frumos și impresionant program artisic dedicat cinstirii eroilor.Prestația lor a fost recompensată cu aplauze, cuvinte de felicitare și dulciuri.Noi îi felicităm pe această cale atât pe elevi cât și pe îndrumătorii lori,  așteptându-i și cu prilejul altor activități.

                                                                                Pr. Ioan Simiraș, Parohia Hangu