Ajun de Vovidenie la Hangu

Viața parohiei Noiembrie 21, 2012
               În zona oraşului Piatra-Neamţ, se păstrează o frumoasă tradiţie, ca în ajun de Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, creştinii să-şi amintească de cei dragi ai lor trecuţi în veşnicie şi să meargă la mormintele lor pentru ale aprinde o lumânare şi a le face o rugăciune.
               Însă aceasă tradiţie o întâlnim şi în ţinutul Hangului. Când, în anul 2000 am venit ca preot paroh la Parohia Hangu- Neamţ, am slujit, după obicei şi slujba vecerniei din ajunul Intrării Maicii Domnului în Biserică. De regulă, la slujba vecerniei , nu vin decât foarte puţini credincioşi. Dar acum am fost foarte  surprins să văd cum biserica se umple de credincioşi, aducând cu ei şi prinoase şi nu ştiam ce se întâmplă. Abia atunci am aflat de acest obicei al pomenirii celor adormiţi în ajun de Vovidenie.
          Aşadar, după slujba Vecerniei şi a Litiei, săvârşită în biserică, toată lumea merge la casa de prăznuire, unde se face Parastasul  pentru toţi cei adormiţi, se împart prinoasele şi apoi se organizează o agapă de sufletul tuturor celor răposaţi. Impresionantă este şi priveliştea cimitirului din jurul bisericii, care devine luminat ca într-o noapte de Paşti, datorită lumânărilor aprinse la capul celor adormiţi.  Cred că acest obicei al pomenirii celor adormiţi in ajun de Vovidenie  se întemeiază pe adevărul că, Maica Domnului intrând în Biserică, devine Maică a Bisericii şi Mijlocitoare înaintea Fiului Său pentru toţi creştinii, atât pentru cei vii, cât şi pentru cei adormiţi.
Preot  Ioan Simiraş- Parohia Hangu